Menu Close

DRAMSKA GRUPA

DRAMSKA GRUPA

Dramska grupa u Ženskoj općoj gimnaziji postoji zato da bi se realizirali iskonski plemeniti porivi u čovjeku, a to iskonsko imenuje se kao kreativnost što svaki čovjek nosi u sebi, samo je pitanje koliko se uspije probuditi iskra u mladima.

Probudi li se kreativnost u učeniku, potpomoglo se da se širom rastvore vrata tajnovitim iskustvima. I to je gluma! I zato postoji Dramska skupina u našoj školi!

Ona pomaže da mladi čovjek bude dobro, da se osjeća dobro, da budi sigurnost u sebi u nesigurnom svijetu, da uperi prema svijetu znatiželjne a ne uplašene oči, da okusi čaroliju, da razigra maštu i stvara iluzije i da se kroz slobodnu igru mijenja. A zna se dogoditi subverzija na kvadrat i golema zabuna pa poneka glumica zamijeni scene sa stvarnim životom i iznese svoj lik iz umjetničke u ovu ovdje stvarnost i tada bude veselo jer poremeti ustaljeni mir i red.

Ali nema straha ni za koga jer je gluma prirođena svakom čovjeku pa glumili ovdje ili ondje dođe na isto jer je pravi život ionako na pozornici. Zar to nije davno rekao Shakespeare, najveći meštar dramskoga ceremonijala i to baš ovako: Totus mundus agit histrionem.

No, ipak na kraju treba priznati, ne upadaju samo naše glumice u probleme i zabune, nego, evo, one žele biti iskrene i opomenuti svijet da bude na oprezu jer je samo pitanje dana kada će, možda, već iduće godine jedan autor uloviti jedan lik kroz improvizacije i pokazati ga cijelom svijetu.

Eh, da… upisi nikad ne prestaju…u tijeku su…

Voditeljica Dramske grupe

Višnja Jukić, prof.