Menu Close

POVIJEST

POVIJEST

Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

POČECI I OTVARANJE PRVE ŠKOLE

Otvaranje gimnazije u Zagrebu bio je svojevrsni vrhunac razgranatog školstva sestara milosrdnica u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Sve je počelo dolaskom prvih šest sestara iz Tirola 1845. godine na poziv kardinala Jurja Haulika koji je osjetio goruću potrebu odgoja i obrazovanja siromašne mladeži u Hrvatskoj, posebno djevojaka te poziva sestre koje će se posvetiti odgoju i obrazovanju djece i mladih i, također, njezi bolesnika u bolnicama što je također bila velika potreba u gradu Zagrebu.

Prvu školu sestre su otvorile već iste, 1845. godine – bila je to Ženska osnovna škola. Veliki interes za školovanje kod sestara milosrdnica bio je poticaj i za otvaranje novih škola – osnovnih, građanskih, domaćinskih, stručnih… i u Zagrebu i diljem Hrvatske, a nešto kasnije i Bosne i Hercegovine.

Osim gimnazije, koja je otvorena 1926., najpoznatija je Ženska učiteljska škola otvorena već 1848. i bila je prva učiteljska škola u Hrvatskoj, s kojom je započelo sustavno obrazovanje učitelja u našem narodu. Osim škola, Družba sestara milosrdnica otvarala je i brojne bolnice, staračke i dječje domove i dječje vrtiće i sve više granala svoju odgojnu, pastoralnu, socijalnu i zdravstvenu djelatnost.

VELIKI OTPORI, ALI I VELIK INTERES

Družba nikad nije bila pošteđena posljedica burnih političkih previranja u Hrvatskoj i prošla je kroz mnoge borbe da tijekom stotinu godina zadrži svoje institucije i razvija ih. I samo osnivanje gimnazije nailazilo je već 1926. na velike otpore. Ministarstvo prosvjete u Beogradu odbijalo je njen osnutak, dok upornošću poglavarica, koje su osobno išle u Beograd boriti se za prava koja su po tadašnjem zakonu imale, nisu naposljetku dobile odobrenje, ukazom kralja Aleksandra.

Interes za školu bio je veliki, i uskoro je zgrada u Varšavskoj 17 postala premalena. Družba zato započinje gradnju velike nove zgrade na Savskoj cesti 77 (današnji Učiteljski fakultet). Izgrađenu uz velike žrtve i odricanja sestara, novu zgradu je otvorio i blagoslovio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

U novoj zgradi nastavlja se i dalje vrlo razgranat i bogat život i rad škole (gimnazija je tada trajala osam godina). Unutar gimnazije bio je internat, u kojem je bilo smješteno 120 učenica izvan Zagreba. Na vrhuncu svog rada i stručno i prostorno vrhunski opremljena, s 1464 učenice, škola je dočekala drugi svjetski rat.

TEŠKA VREMENA

U svibnju 1945. u Zagreb su ušli partizani. U rujnu je škola bila ukinuta i preimenovana u “IX. državnu gimnaziju”. Uskoro su oduzete i teško stečene zgrade, a sestre profesorice dobile su otkaze te su se morale “prekvalificirati” za medicinske sestre jer im je u bolnicama rad bio dopušten.

Sljedećih 50 godina Družba je prošla kroz teška vremena prilagođavajući se novonastaloj  situaciji – sve zgrade koje su služile za školstvo ili zdravstvo oduzete su, ostale su samo kuće – samostani u kojima su sestre stanovale. Ipak od svog izvornog poziva s kojim su i došle u Hrvatsku – rad u odgoju i zdravstvu – sestre ne odustaju. Rade kao medicinske sestre u bolnicama, odlaze na župe, pomažu rad župa i u domaćinstvu i u vjerskom odgoju mladih (katehizaciji), otvaraju nekoliko ilegalnih vrtića…

U DEMOKRATSKOJ HRVATSKOJ

Zahvaljujući novim društvenim prilikama, stvaranju demokratske Hrvatske i ponovnoj mogućnosti otvaranja katoličkih (i drugih nedržavnih) škola od jeseni 1995. obnavlja se organizirana prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica pod tradicionalnim geslom “PRO DEO ET PATRIA”.

Te, 1995. godine, upisano je 66 učenica prvog razreda u dva razredna odjela. Danas škola ima 11 razrednih odjela s 239 učenica. Ove školske godine (2022./2023.) upisana je dvadeset i osma generacija učenica u tri razredna odjela. Prva generacija učenica maturirala je školske godine 1998./99. Škola se nalazi u Gundulićevoj ulici 12, a nastava se održava u dvije zgrade – u Gundulićevoj 12 i Varšavskoj 17 (ulaz iz Gundulićeve 12), a sportske i druge rekreativne aktivnosti u montažnoj dvorani koja se nalazi u školskom dvorištu.