Menu Close

O NAMA

O NAMA

“Očekuju vas zadaće i ciljevi koji se mogu učiniti prevelikima za ljudske snage. Ne dajte se obeshrabriti!”

sv. Ivan Pavao II.

Naša škola

Škola nije samo obrazovna institucija, već zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života.

Kroz nastavu, druženje, razgovore, izlete i aktivnosti svi mi na svoj način sazrijevamo i ostavljamo trag u životima drugih.

Specifičnost naše škole su sestre milosrdnice koje su školu osnovale i koje ju vode. Njima pripada ravnateljica i tri profesorice, ali u životu škole na različite načine sudjeluju i druge sestre iz zajednice sestara milosrdnica.

Toplom ozračju škole doprinose profesori laici, vjernici koji i kroz život i rad u katoličkoj školi žele živjeti i svjedočiti svoju vjeru. Tu su naravno tajnica, računovotkinja, domari i spremačice bez kojih sve ono što stvara osnovne uvjete za rad škole ne bi funkcioniralo.

A onda, naravno, u velikoj većini – učenice.

Cijelo to “šareno” društvo čini našu školu, popularno zvanu ŽOG.

POVIJEST

Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Otvaranje gimnazije u Zagrebu bio je svojevrsni vrhunac razgranatog školstva sestara milosrdnica u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Sve je počelo dolaskom prvih šest sestara iz Tirola 1845. godine na poziv kardinala Jurja Haulika koji je osjetio goruću potrebu odgoja i obrazovanja siromašne mladeži u Hrvatskoj, posebno djevojaka te poziva sestre koje će se posvetiti odgoju i obrazovanju djece i mladih i, također, njezi bolesnika u bolnicama što je također bila velika potreba u gradu Zagrebu.

Prvu školu sestre su otvorile već iste, 1845. godine – bila je to Ženska osnovna škola. Veliki interes za školovanje kod sestara milosrdnica bio je poticaj i za otvaranje novih škola – osnovnih, građanskih, domaćinskih, stručnih… i u Zagrebu i diljem Hrvatske, a nešto kasnije i Bosne i Hercegovine.

Više…