Menu Close

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i sva Božja dobročinstva

Naše vrijedne profesorice Lucija Jerković i s. Patricija Mađer pripremile su nam ambijent, a duhovnik škole vlč. Petar Mlakar je u četvrtak 14. listopada 2021. blagoslovio kruh koji su pripremile članice Povijesti kršćanstva u Hrvatskoj, fakultativnog predmeta koji vodi prof. Melita Jesih Matić. Nakon blagoslova kruha na kojem su prisustvovale predstavnice razreda, blagoslovljeni kruh podijeljen je po razredima gdje su učenice sa svojim razrednicima tijekom produljenog velikog odmora obilježile ovaj važan dan.

Profesorica Melita Jesih Matić iznijela je kratak pogled u hrvatsku kršćansku tradiciju kruha:

Kruh je jedno od prvih jela koje je čovjek izradio još i prije izuma prvog pisma, a sam pojam „kruh“ podsjeća nas na nešto što nam je neophodno za život, dok za nas, kršćane i katolike, pojam kruh ima i simbolično značenje.

Isus je rekao: „Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti, tko vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.“

Ta simbolika kruha iz Biblije podsjeća i na događaj kad je Isus na čudesan način nahranio mnoštvo kruhom i ribom.

Sretni smo da u našem ŽOG-u svakog listopada možemo obilježiti Dan kruha i tako osvijestiti simboliku kruha te važnost povezanosti kruha te naše kršćanske tradicije u hrvatskom narodu.

Taj je dan prilika i da ponešto naučimo o bogatstvu izrade raznih vrsta kruha, pa i da budemo kreativne i pri tome djelujemo u zajedništvu te se i zabavimo.

U hrvatskoj tradiciji postoje razne vrste kruha i kolača povezanih sa svakodnevnim životom te blagdanima.

Mi smo ovdje izabrale samo neke, tako imamo kruh u obliku križa, često nezaobilazne „kiflice“ preuzete iz austro-ugarskog kruga, a među njima su i neke u obliku goluba, simbola kršćanstva. Imamo uskrsnu „pincu“ iz Primorja, Istre i Dalmacije, makovnjaču iz sjeverozapadne Hrvatske, a imamo i kruh u obliku ribe koji nije u hrvatskoj tradiciji, ali je simbol kršćanstva i ovdje smo to povezale i tako zaokružile kratku priču o kruhu na Danu kruha u ŽOG-u.

                                                                                                          Melita Jesih Matić, prof.

 

Podijeli s drugima:

Povezane objave