Menu Close

Međureligijska kultura

Međureligijska grupa je i ove školske godine krenula dinamično. Posjetili smo Islamski centar te po prvi put  Baptističku i Makedonsku pravoslavnu crkvu.

U Radićevoj ulici nalazi se Baptistička crkva i zajednica u Zagrebu. Dočekao nas je simpatični pastor Filip Grujić i zaželio nam dobrodošlicu. U svom predavanju nas je upoznao s djelovanjem crkve i zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj. Rekli bismo da imaju živu zajednicu i jako puno mladih koji su aktivni. Učenice su imale puno pitanja: kako se postaje članom, koje su ključne razlike, specifičnosti … Bogato predavanje i otišle smo pune dojmova.

Naša druga destinacija bio je Islamski centar i Gimnazija dr. Ahmeta Smajlovića u Zagrebu. Posjet muzeju u sklopu Centra bio je iznimno zanimljiv. Vodič nam je bila tajnica Enisa Musić, jako zanimljiva i pristupačna. Imali smo previše pitanja, ali bila je strpljiva i na svako odgovorila. Vidjeli smo neke slike i dijelove stare džamije koja je prije bila na Trgu žrtava fašizma. Mnogi su se iznenadili. Muslimani puno mole, klanjaju se i poste. Džamija je u sastavu centra, pa smo ušli i pogledali unutrašnjost i saznali ono bitno o islamskom nauku. U sklopu centra je i škola. Obišli smo prostor škole i saznali kako uz opći gimnazijski program imaju i neke obavezne predmete kao što su: Islamska kultura i civilizacija, Kuran i kuranske znanosti i Arapski jezik. Uglavnom moraju puno učiti, ipak je to gimnazija.  I da ne zaboravim, morali smo probati kolače u restoranu koji je u sklopu centra. Živopisno!

Posjet Makedonskoj pravoslavnoj crkvi bio nam je poseban iz više razloga. Otac Kirko Velinski nas je tako srdačno dočekao da nas je sve osvojio na prvu. Naučili smo puno. Od njegovog dolaska u Zagreb u ratno vrijeme od kada zapravo on i djeluje kao svećenik u Zagrebu. Oduševljeno je govorio o tome kako su ga Zagrepčani prihvatili. S velikom zahvalnošću govori o pokojnom kardinalu Kuhariću i Katoličkoj crkvi, koja im  je ustupila kapelu sv. Roka na području župe sv. Blaža. U zahvalu na tu prekrasnu gestu dali su oslikati fresku sv. Blaža iza oltara. Crkva je nedavno dovršena i bit će posvećena sv. Zlati Meglenskoj. Naravno, govorio je i o povijesti makedonske crkve. Saznali smo puno novih informacija i u ocu Kirku našli novog prijatelja i sugovornika.  Pratilo nas je nevrijeme na putu, ali nije nam žao. Nezaboravno iskustvo!

Svima zahvaljujemo što su nas lijepo primili!

Sudjelovale učenice drugih i trećih razreda, s. Patricija Mađer, s. Agnezija Colarić i Jakica Lovrić

Podijeli s drugima:

Povezane objave